21/08/2019

Programul colocviului „Credință. Cultură. Transmitere”Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, Mănăstirea Putna organizează în perioada 22–25 august a.c. a treisprezecea ediție a colocviului închinat Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Monahia Benedicta.

Tema colocviului din acest an este „Credință. Cultură. Transmitere” și a fost dată de necesitatea continuării transmiterii către generațiile următoare a valorilor culturii și spiritualității românești.

 

Deschiderea simpozionului va avea loc joi, 22 august 2019, la ora 16.00, cu slujba Te Deum-ului.

Va urma vernisarea Expoziției de fotografie „Satul bucovinean”, la Centrul Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul” al mănăstirii. Expoziția se înscrie în tematica Anului omagial al Satului românesc, aniversat în 2019 în Patriarhia Română. Expoziția cuprinde fotografii din satele bucovinene din diferite perioade: înainte de 1918, când Bucovina era sub ocupația austro-ungară, după Marea Unire din 1918, când Bucovina a revenit la Patria mamă, și după 1944, când nordul Bucovinei a fost răpit de URSS. Oameni, locuri, obiceiuri, obiecte se reunesc arătând locul binecuvântat, oamenii și credința lor, durerile și bucuriile, dorurile și tristețile în aceste perioade. În expoziție sunt și fotografii ale pictorilor Constantin Flondor și Dacian Andoni, originari din Bucovina, și ale arhitectului Marius Pandele.

 

În deschidere vor fi lansate două cărți publicate la editura „Nicodim Caligraful”. A treia ediție, adăugită, a lucrării „Contemporanii mei. Portrete”, în care autoarea, acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, a realizat portrete interioare de mare profunzime ale unor vârfuri ale culturii și spiritualității românești, între care: George Enescu, Constantin Brâncuși, George Călinescu, Părintele Dumitru Stăniloae, Principesa Ileana – Maica Alexandra, Tudor Vianu.

 

A doua lucrare este „Drama românilor din Regiunea Cernăuți. Masacre, deportări, foamete în 1940–1941, 1944–1947”. Cartea este coordonată de acad. Alexandrina Cernov și reprezintă al doilea volum din colecția „Destin bucovinean”, inițiată de Mănăstirea Putna pentru a oferi o sinteză a suferinței românilor din nordul Bucovinei în urma anexării acestei zone de URSS.

 

Vineri și sâmbătă vor avea loc sesiuni de dezbateri. Între invitați se numără academicieni, cadre didactice universitare, cercetători, artiști plastici și oameni de cultură din București, Iași, Cluj, Chișinău, Cernăuți, Timișoara, Bălți, Piatra Neamț, Suceava.


Descărcați programul simpozionului apăsând butonul de mai jos.

Descarcă PDF