05/08/2016

Pictorul Paul Gherasim a trecut la cele veșnice


Paul Gherasim, unul dintre marii pictori contemporani români și întemeietor al Grupului Prolog, a plecat la Domnul miercuri, 3 august 2016, la vârsta de 91 de ani.

Pictorul Paul Gherasim s-a născut pe 25 iunie 1925, în localitatea Botești, județul Suceava. A studiat inițial desenul cu pictorul Nicolae Dărăscu, iar între anii 1943-1947 a studiat pictura cu profesorul Jean Alexandru Steriade, în cadrul Academiei de Arte Frumoase din București. Începând cu anul 1946 a participat la numeroase expoziții de artă, atât personale, cât și colective.

În 1985, Paul Gherasim a întemeiat Grupul Prolog, împreună cu Horea Paștina, Mihai Sârbulescu, Cristian Paraschiv și Constantin Flondor. Despre acesta, Părintele Dumitru Stăniloae spunea: „Prolog înseamnă, în limba greacă, primul cuvânt. El deschide calea pentru înțelegerea lucrărilor prezentate. Am putea spune că fiecare pictură sau colecţie de picturi este un început în pătrunderea puterii și gândirii creatoare a lui Dumnezeu cel infinit. Căci nimic nu este fără Dumnezeu. Caracteristica principală a Grupului Prolog, în toate variantele sale, este spiritualitatea. O spiritualitate indefinită, stăruitoare, care parcă învăluie imaginea, emanând din ea”.

În anul 2015, la împlinirea a 30 de ani exisță a grupului Prolog, în cadrul colocviului „Etica memoriei” organizat de către Fundația „Credință și creație. Academician Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta”, în fața Casei Domnești de la Mănăstirea Putna a fost organizată expoziția „In memoriam Dan Hăulică” cu lucrări ale artiștilor Paul Gherasim, Constantin Flondor, Horea Paștina, Mihai Sârbulescu.

Marele critic de artă Dan Hăulică spunea despre Paul Gherasim: „Autodepăşirea, principiul la care nu vor renunţa nicicînd artiştii, el o trăieşte fară angoasă, în cheia unei simplităţi esenţiale. Să-l ascultăm, invocînd paşii iniţiali, în 1985, ai orientării ce avea să devină Prolog! Cuvintele răsună curat şi plin, într-o suspensie a timpului care să ne mîntuie de zădărniciile preciziei suficiente, şi de orice prejudiciu veleitar. În anul acela - se aşterne povestirea - ne-am dus la Tescani primăvara, într-o grădină care părea începutul lumii... Nu seamănă, auroral, cu un început de Evanghelie?”

De-a lungul carierei sale, Paul Gherasim a obținut numeroase premii, dar și distincții, dintre care amintim: Premiul Revistei „Arta” (în 1972); Marele Premiu al Uniunii Artiștilor Plastici (în 1979); Premiul „Ioan Andreescu”, al Academiei Române (în 1995): Ordinul „Steaua României”, în Grad de Comandor (în 2001) sau Crucea Patriarhală, Distincție acordată de Patriarhia Română (în 2002).

Despre creația sa, marele pictor spunea într-un interviu că: „Nimeni nu poate să întreacă o pasăre cum cântă și nimeni nu poate să întreacă ceea ce a lăsat Dumnezeu… vederea spre descoperire. Noi, pictorii, transpunem această frumusețe, dar respectăm măsura”, dar și că „străvezimea frumuseții lui Dumnezeu e în fiecare semn al Creației sale, iar pictorul așteaptă în fața unei pânze albe să descopere, în tăcere, o urmă de pictură”.