05/06/2024

Doamna Alexandrina Cernov a trecut la DomnulMănăstirea Putna, împreună cu Fundația „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Monahia Benedicta” și Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna anunță cu regret trecerea la cele veșnice a doamnei Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, în 5 iunie 2024, ziua în care s-au împlinit șapte ani de la trecerea la cele veșnice a soțului domniei sale, domnul Ilie Luceac.


Doamna Alexandrina Cernov a participat an de an la simpozioanele științifice organizate la Mănăstirea Putna, cu valoroase comunicări și intervenții și, mai ales, cu o dragoste deosebită pentru istoria, limba și cultura române.


La invitația domniei sale, părinții mănăstirii au participat la numeroase evenimente la Cernăuți și în alte locuri de memorie românească din nordul Bucovinei.


Doamna Alexandrina Cernov s-a ocupat de editarea a patru volume din colecția „Destin bucovinean”, publicate de Mănăstirea Putna: Fântâna Albă – Golgota neamului;Drama românilor din Regiunea Cernăuți; Destinul Bisericii românești din nordul Bucovinei în perioada sovietică; Refugiul.


Profesor universitar la Universitatea din Cernăuți, critic și istoric literar, animator al efortului de păstrare a identității naționale a românilor din nordul Bucovinei, doamna Alexandrina Cernov a avut două proiecte editoriale de suflet: Editura „Alexandru cel Bun”, pe care a fondat-o la Cernăuți, și revista „Glasul Bucovinei”, editată sub auspiciile Institutului Cultural Român, la publicarea căreia a contribuit și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.


Pentru cei care doresc să aducă o lumânare și o floare, anunțăm că trupul neînsuflețit este depus în paraclisul mănăstirii, iar slujba de înmormântare va avea loc vineri, 7 iunie 2024, ora 10:00, la Mănăstirea Putna, urmând ca înhumarea să fie făcută în cimitirul parohiei Putna.


Bunul Dumnezeu să odihnească cu sfinții sufletul blând și iubitor de neam românesc al doamnei Alexandrina Cernov!


Arhim. Melchisedec Velnic,

Starețul Mănăstirii Putna