15/06/2009

Concurs de eseuri „Eminescu pentru totdeauna”


Fundația „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta” a organizat un concurs de eseuri cu tema „Eminescu pentru totdeauna”, adresat tinerilor.

Câștigătorii concursului sunt: Ruxandra Nechifor, Gabriela Popescu, Roxana Elena Gîngu, Codrin Stegaru și Iosif Cristian Andrei.

Pasărea – semn și simbol în creația eminesciană
de Ruxandra Nechifor

Titu Maiorescu este primul critic care intuiește forța și noutatea creației eminesciene, primul care emite judecăți de valoare pertinente în legătură cu lirica lui Eminescu și cel dintâi care trasează liniile fundamentale ale personalității acestuia. „Geniu cuprins de lumea ideală”, Eminescu „trăia în lumea ideilor generale ce și le însușise și le avea la îndemână.”

Descarcă PDF

Creație și Credință sub Imperiul Veșniciei
de Gabriela Popescu

Numai poetul…
Ca pasări ce zboară,
Deasupra valurilor,
Trece peste nemărginirea timpului:

Descarcă PDF

Eminescu pentru totdeauna
de Roxana Elena Gîngu

Dacă mi-aș întreba sufletul ce simte atunci când este pătruns de cuvintele lui Eminescu, nu ar ști ce să-mi răspundă… cuvintele sunt prea mici pentru a reda în toată plenitudinea sa fiorul versului eminescian.

Descarcă PDF

Eminescu pentru eternitate
de Codrin Stegaru

Eminescu pentru eternitate?… există oare ceva etern când știm de la înțeleptul Solomon că „toate sunt deșertăciune”? Bineînțeles că există și este însuși Adevărul, Iisus Hristos. Atunci, pentru ca și Eminescu să fie pentru totdeauna, trebuie să aibă o sămânță din Iisus Hristos.

Descarcă PDF

Eminescu - darul lui Dumnezeu oferit națiunii române
de Iosif Cristian Andrei

Scriu cu ezitarea și cu stângăcia celui care a citit atât de puțin din opera lui Eminescu, atât de puțin din critica destinată acestuia și cu toate acestea scriu cu entuziasmul, cu ardoarea, cu bucuria prilejuită de cel ce a fost, este și va fi întotdeauna – Eminescu.

Descarcă PDF