21/08/2017

Colocviul „Pater et Filius. Continuitate în cultura română și europeană”


Cea de-a XI-a ediție a Colocviului de la Putna, organizat de Fundația „Credință și Creație – Monahia Benedicta”, se va desfășura, anul acesta, în perioada 24-27 august, pe tema: „Pater et Filius. Continuitate în cultura română și europeană”.

„Pater et filius” trimite, desigur, mai întâi la relația Dumnezeu-Tatăl și Fiul. Propunătorii temei ar dori, apoi, ca aceste sacre vocabule să se deschidă spre un larg câmp de semnificații: paternitate și filiație în cultură și spiritualitate, relația maestru-discipol, duhovnic-ucenic, magistru-învățăcel, tată-fiu, profesor-elev ș.a.m.d. De asemenea, tema poate fi abordată și din perspectiva raportului între generațiile unei culturi. Ce filoane leagă între ele generațiile? Ce înseamnă existența lui filius, condiția lui spirituală și culturală, față de acelea ale lui Pater? Care sunt dimensiunile pe care le continuă sau la care renunță filius în parcursul lui spiritual?

Iar dacă ne plasăm în planul prezentului, cum privim disparitățile de astăzi în cultura română? Ce modele de coeziune am avut sau am mai avea în spațiul nostru cultural și spiritual, ca și în cel european? Cum percepem foloasele tehnologiilor digitale, dar și fracturile pe care le-au produs între persoanele aceleiași comunități?

Tema permite, așadar, extensii spre varii zone de predilecție sau de preocupări intelectuale, de la cultura veche până la cea actuală. Literatură, istorie, teologie, filosofie, antropologie, muzică, arte plastice, critică de artă etc. se pot întâlni și pot comunica pe această temă. Interpretare, hermeneutică, analiză, comentariu, abordare eseistică, portrete, evocări – pot fi tot atâtea modalități de conținut și prezentare ale comunicărilor din cadrul colocviului.

Întâlnirea de la Putna, pe tema „Pater et filius”, pe care organizatorii o doresc înaltă și complexă, se constituie și într-un omagiu adus celor doi intelectuali români și europeni deopotrivă: Maica Benedicta – acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga, înveșnicită în pământul Putnei în 2006, și acad. Dan Hăulică (1932-2014), inițiatorul Fundației „Credință și Creație” și al Colocviilor de la Putna, amândoi – spirite călăuzitoare întru cuprinderea și înțelegerea fenomenului cultural de pretutindeni.

Deschiderea simpozionului va avea loc joi, 24 august 2017, la ora 16.00, cu slujba Te Deum-ului oficiat de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților. Va urma vernisajul expoziției artistului plastic Paul Gherasim - „Retrospectivă”. Tot în deschidere se vor lansa cartea „Ion Creangă” a acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga și revista anuală „Caietele de la Putna”, nr. X-2017, care reunește comunicările simpozionului „Fundamente creștine ale culturii române și europene” din anul 2016.

Vineri și sâmbătă vor avea loc sesiuni de comunicări, iar duminică, 27 august 2017, participanții la colocviu vor vizita orașul Cernăuți și Cetatea Hotin.


Descărcați programul simpozionului apăsând butonul de mai jos.

Descarcă PDF