30/08/2010

Colocviul „Fertilitatea mitului”


În perioada 25–28 august 2010 a avut loc la Mănăstirea Putna a patra ediție a simpozionului închinat academicianului Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Monahia Benedicta de către Fundația „Credință și Creație”, fundație înființată pentru a cultiva moștenirea spirituală și culturală a ilustrei profesoare universitare care și-a petrecut ultimii ani ai vieții în cinul monahal.

Comunicările acestei ediții au avut ca temă raportul societății contemporane cu marile evenimente, personalități și construcții formatoare ale culturii și spiritualității românești și europene și au fost reunite sub titlul „Fertilitatea mitului”.

Deschiderea simpozionului a avut loc miercuri, 25 august, la ora 16.00, cu slujba Te Deum-ului oficiat de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Pimen, urmat de o slujbă de pomenire la mormântul Maicii Benedicta.

În cadrul ședinței de deschidere academicianul Dan Hăulică a prezentat rațiunile alegerii temei și au fost prezentate lucrări din expoziția „Întoarcere și ascensiune” a lui Constantin Flondor, artist plastic care trăiește în Timișoara, dar ale cărui rădăcini sunt în Bucovina, în familia Flondorilor, deosebit de importantă pentru viața acestei părți de țară. S-a proiectat un film realizat de pictor în anii ’80, „Întoarceri”, pornind de la câteva fotografii ale tatăl său, instantanee care se sfârșesc cu imaginea căii ferate de la Ulma întreruptă de un gard, pe granița care a despărțit Bucovina de nordul ei, incorporat în URSS, iar acum în Ucraina.

La finalul deschiderii, participanții au urmărit dialogul „Cărturarul în toposul sacru al Văratecului”, reflecții ale academicianului Zoe Dumitrescu-Bușulenga într-o convorbire cu Grigore Ilisei de la TVR Iași.

Zilele de joi și vineri au fost dedicate comunicărilor. Au prezentat contribuții științifice academicienii Alexandru Zub, Dan Hăulică și Alexandrina Cernov, universitarii Ștefan Afloroaei, Facultatea de Filozofie, Universitatea „Al. I. Cuza” Iași, Ilie Luceac, Cernăuți, Gheorghe Macarie, Universitatea de Arte „George Enescu” Iași, Ion Pop, Universitatea „Babeș Bolyai” Cluj Napoca, Cluj, Maria Șleahtițchi, prorector al Universității din Bălți, Cornel Ungureanu, Universitatea de Vest din Timișoara, Lucia Cifor și Ioan Milică, Facultatea de Litere, Iași, Sorin Lavric, Facultatea de Filozofie, Universitatea București, Iulian Costache, Iulian Costache, Facultatea de Litere, București, alături de alte cadre universitare și cercetători din București, Iași, Cluj, Timișoara, Chișinău, Bălți, Piatra Neamț, Craiova.

Închiderea lucrărilor a avut loc vineri, în cadrul ei prezentându-se numărul 3 al revistei „Caietele de la Putna” ce reunește comunicările simpozionului „În căutarea absolutului: Eminescu”, desfășurat în 2009 la Putna. De asemenea, a fost proiectat filmul „La aniversare. Zoe Dumitrescu-Bușulenga 75”, realizat de Grigore Ilisei în 1995.

Într-un cuvânt concluziv, acad. Dan Hăulică a făcut legătura dintre importanța științifică a temei și drumul românilor în istorie: „Puterea de rezistență implică suferință, suferință care poate să însemne o asumare complexă a realului. Trebuie să știm să ne apărăm în continuare identitatea. Să cultivăm în acest popor o mândrie legitimă pentru valorile sale. Nu e un lux al cunoașterii, ci ne simțim înrădăcinați aici, într-o vocație luptătoare pentru adevărul culturii și pentru vocație profundă a poporului nostru”.

Zilele de dezbateri s-au împlinit cu o excursie de studiu la Probota, Dragomirna, Arbore și Sucevița. Cuvintele Înalt Preasfințitul Pimen, cu a cărui binecuvântare se desfășoară acțiunile fundației, de la închiderea colocviului, au sintetizat înțelegerile acestor zile: „Mitul arată frământarea oamenilor în drumul lor spre adevăr. Cum știm, cuvintele adevăr, frumos și bine au aceeași rădăcină. Ele încep și se termină în Creatorul cerului și al pământului. La Putna găsim o cale, dacă am rătăcit-o”.