23/08/2024
Colocviul „Cultura în era virtuală” la final
În perioada 19–22 august 2024, Mănăstirea Putna a găzduit cea de-a XVIII-a ediție a Colocviului anual organizat de Fundația „Credință și Creație. Monahia Benedicta”, sub tema provocatoare „Cultura în era virtuală”. Evenimentul a reunit intelectuali, cercetători, artiști și teologi care au reflectat asupra modului în care digitalizarea influențează cultura, spiritualitatea și identitatea umană. Încărcat de sens și deschidere intelectuală, colocviul a fost un prilej de întâlnire între generații și vocații, dar și un moment de cinstire a unor mari figuri ale culturii române.
În deschiderea evenimentului, a fost vizitată expoziția de pictură „Înviere” a artistului Dacian Andoni. După ce arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna a rostit cuvântul de întâmpinare, au fost prezentate numerele noi ale revistelor „Caietele de la Putna” și „Cuvinte către tineri”. Un alt titlu lansat a fost volumul Povestea Bucovinei de Filip Țopa.
Sesiunile de comunicări au explorat subiecte dintre cele mai variate, de la impactul noilor tehnologii asupra limbajului, literaturii și artei, până la dilemele morale și spirituale ridicate de virtualizare. Articolele prezentate au pus în lumină contrastele dintre cultura tradițională și formele emergente ale culturii digitale, dar și continuitățile tainice dintre spiritul uman și nevoia de sens într-o lume tot mai tehnologizată. Participanții au subliniat nu doar riscurile, ci și oportunitățile pe care le oferă era digitală în ceea ce privește cercetarea, creația și misiunea culturală.
Un moment de o profunzime aparte l-a constituit sesiunea dedicată Mitropolitului Dosoftei, la 400 de ani de la naștere, prilej cu care a fost lansat Molităvnicul de-nțeles. Cartea este rezultatul colaborării dintre Centrul de Studii Biblice „Monumenta linguae Dacoromanorum” al Universității „Al.I. Cuza” din Iași și Mănăstirea Putna. Sub îndrumarea domnului prof. univ. Eugen Munteanu, la realizarea acestui volum s-au ostenit: Mădălina Ungureanu, Iosif Camară, Ana Catană-Spenchiu și Maria Moruz.
În spiritul celor două personalități evocate în mod special în cadrul Colocviului – Monahia Benedicta și acad. Dan Hăulică – s-a conturat o pledoarie pentru cultura ca formă de rezistență, comuniune și devenire.
Ziua de 22 august a fost dedicată unei excursii la mănăstirile Părhăuți, Siret, Bălinești și Pătrăuți.