Colecția Părinți ai Putnei
Arhimandritul Policarp Matzaroglu. Părinte și Călăuzitor pe calea mântuirii
Editura Nicodim Caligraful
Mănăstirea Putna, 2019
Acest volum este închinat Părintelui Arhimandrit Policarp Matzaroglu, unul dintre ctitorii Mănăstirii Putna, atât în cele materiale, cât mai ales în cele duhovnicești. Punem înaintea cititorului român câteva cuvinte ale părintelui Policarp, care, alături de un interviu despre sfinția sa și de câteva fotografii, nădăjduim că vom creiona portretul unui prieten al monahismului românesc.
Cartea apare la împlinirea a șapte ani de la trecerea sa la Domnul, cu sprijinul Mănăstirii Macri din Alexandropouli, Grecia, acolo unde părintele a fost duhovnic pentru mai bine de 20 de ani.
Descarcă PDF
EXTRASE
din carte
Moise – exemplu de credință
Fără îndoială că dintre noi, creștinii, cei mai mulți credem, însă credința noastră este deficitară, este slabă până la inexistentă. Dacă vrem să revenim la izvoarele vieții, dacă vrem să ne înrudim cu Prorocul Moise, cu ucenicii și cu sfinții Bisericii noastre, trebuie să ne nevoim continuu și să ne rugăm neîncetat întru cunoștință și, asemenea Apostolilor, să cerem de la Atotștiutorul Dumnezeu să ne dea credință și să ne-o sporească.
Despre adevărata smerenie
Nu te mândrești deoarece consideri că tot ce ai este dar de la Dumnezeu și nu proprietatea ta personală? Nu te mândrești cu virtuțile tale, cu darurile tale duhovnicești, fiindcă toate acestea le consideri daruri care vin de sus și te oprești aici? Află că, dacă simți așa, încă îți lipsește smerenia.
Adevărata smerenie o are creștinul care nu doar că nu îi judecă pe alții, nu doar că se consideră pe sine nimic, ci se îndreaptă împotriva sa și se face totodată acuzator și acuzat.
Ascultarea – expresia libertății și a desăvârșirii persoanei
Un pustnic, când a fost întrebat ce este ascultarea, a spus: „Ascultarea este mucenicie, iar cine primește să intre sub ea devine asemenea îngerilor încă din lumea aceasta. Rugăciunea lui este ascultată mereu de Dumnezeu și cu îndrăzneală se poate înfățișa la tronul Aceluia care până la moarte a fost ascultător.”
Poruncile lui Dumnezeu și rânduielile omenești
Cel care se spovedește are nevoie să conștientizeze de cât har se lipsește atunci când nu se împărtășește cu Sfintele Taine. Dacă nu înțelege aceasta, chiar după iertare va continua cu aceleași fapte, va continua să nu se împărtășească, fiindcă nu înțelege cât de importantă este Împărtășania în viața lui. Fiecare om este un caz separat și trebuie date diferite canoane pentru fiecare în parte.
Detalii despre
AUTOR
Părintele Policarp s‑a născut în Edesa, la 24 septembrie 1929. Un moment important în viața părintelui l‑a constituit întâlnirea cu Mitropolitul Pantelimon Papagheorghiu. Viața ascetică a Mitropolitului Pantelimon a influențat foarte mult viața părintelui Policarp. Ea a trasat scopul vieții părintelui Policarp, visurile sale.
A fost tuns în monahism la mănăstirea Sfântul Ioan Teologul din Patmos, pentru că în acea vreme Mitropolitul Pantelimon era exarh al zonei în care se afla și insula Patmos. A fost hirotonit diacon în biserica Sfântului Grigorie Palama din Tesalonic, la 11 octombrie 1951, iar în 1958 a fost hirotonit preot la biserica Sfântul Gheorghe din Neapoleos.
Părintele Policarp a slujit Biserica având multă frică de Dumnezeu, cu dăruire și cu responsabilitate, cu conștiința a ceea ce face și, mai ales, cu o adevărată noblețe duhovnicească. Toate aceste calități ale părintelui sunt adeverite și mărturisite de oamenii care au trăit în jurul său.