Colecția

Destin românesc



Sute de mii de români și-au pierdut viața în urma prigoanelor comuniste din Basarabia, nordul Bucovinei și ținutul Herței după ocuparea lor de către URSS. Dar rana a fost și mai adâncă: milioane de români au fost siliți să nu își mai vorbească limba, să nu își mai învețe copiii că sunt români și să nu Îl mai slăvească pe Dumnezeu în biserică.

În anul 2011, ziua de 1 aprilie a fost declarată prin lege „Ziua națională de cinstire a memoriei românilor – victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și alte zone, ale deportărilor, ale foametei și altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabie”.

Coperta cărții „Povestea Bucovinei”
Povestea Bucovinei
de Filip Țopa

O culegere inedită realizată de autor, un om de cultură bucovinean autodidact, care transmite într-un format accesibil informații istorice de specialitate.

Mai mult
Coperta cărții „Pustiirea. Treptele infernului. Fata cu miros de busuioc”
Pustiirea. Treptele infernului. Fata cu miros de busuioc

Trilogia auto-biografică a lui Ion Moraru, unul dintre membrii fondatori ai organizației „Sabia Dreptății” din cadrul Mișcării de rezistență anti-sovietică „Arcașii lui Ștefan cel Mare”.

Mai mult
Coperta cărții „Refugiul”
Refugiul

Cartea de față analizează refugierea în România a unei mari părți din elita Bucovinei, ai cărei membri, dacă nu s-ar fi refugiat, ar fi fost deportați sau uciși.

Mai mult
Coperta cărții „Destinul Bisericii românești din nordul Bucovinei în perioada sovietică”
Destinul Bisericii românești din nordul Bucovinei în perioada sovietică

Volumul cuprinde fragmente din monografiile satelor nord-bucovinene, interviuri, precum și informații culese din arhivele de la Cernăuți, Suceava și Rădăuți.

Mai mult
Coperta cărții „Drama românilor din Regiunea Cernăuți”
Drama românilor din Regiunea Cernăuți

Volumul prezintă mărturii, studii și documente despre masacrale, deportările și foametea la care au fost supuși românii din Regiunea Cernăuți în anii de ocupație sovietică 1940–1941, 1944–1947.

Mai mult
Coperta cărții „Fântâna Albă - Golgota neamului”
Fântâna Albă - Golgota neamului

Volumul cuprinde mărturii despre Masacrul de la Fântâna Albă, din nordul Bucovinei, din 1 aprilie 1941, când mii de români au fost omorâți pentru vina de a-și fi iubit neamul, credința și patria.

Mai mult