Colecția Crinii țarinii
Din iubire pentru omul de azi. Cugetări pe marginea Patericului

Autor:
Protoiereu Andrei Lemeșonok
Traducere de Maxim Evtodiev
Editura Nicodim Caligraful
Mănăstirea Putna, 2019

EXTRASE
din carte
Nu te preaînălța
A-ți vedea păcatul, a-ți vedea nedreptatea, a te smeri înaintea aproapelui este o mare biruință pentru un creștin începător. Noi nu vom purta lanțuri și nu vom petrece toată noaptea în rugăciune, dar, cu atenție și cu evlavie, ne vom împlini pravila de seară și de dimineață. Vom citi cu atenție cuvintele sfinte ale rugăciunii și ne vom strădui ca și inima noastră să se atingă de această sfințenie.
Ascultarea
Biserica este zidită pe ascultare. Venind la biserică și săvârșind chiar și cea mai mică osteneală pentru Dumnezeu, noi săvârșim o ascultare sfântă. Suntem membri ai Trupului lui Hristos. Și fiecare își împlinește treaba înțelegând că atunci când ne smerim și ne predăm ascultării, Domnul ne învață, ne luminează și ne întărește în credință și nădejde, în dragoste și răbdare.
Pacea și liniștea sufletului
Pentru a stinge mișcarea păcătoasă din suflet trebuie să ne amintim de Dumnezeu, de iubirea Lui. Purtați-vă neputințele unii altora (cf. Galateni 6, 2) – scrie Apostolul Pavel. Numai astfel este posibil să împlinești legea lui Hristos. Îngustă este calea pe care merge creștinul, dar această cale conduce sufletul către pacea lăuntrică, către dragostea lui Dumnezeu.
Despre atenție și discernământ
Este foarte important ca în toate acțiunile și faptele noastre să‑L vedem pe Dumnezeu și să chibzuim: ne va apropia oare acest cuvânt sau această faptă de Dumnezeu și, prin urmare, și de aproapele, sau ne va îndepărta? Distrugem oare pacea dinăuntrul nostru și al aproapelui prin faptele noastre sau o zidim? Cel care caută voia lui Dumnezeu va găsi întotdeauna răspunsul.
Detalii despre
AUTOR

Născut în 8 aprilie 1956 în orașul Minsk, din Belarus, părintele Andrei Lemeșonok a căutat din tinerețe sensul vieții pe un drum sinuos, care l-a condus de la mișcarea hippi la tolstoism, de la fascinația pentru filosofia orientală la Dostoievski. Găsindu-și împlinirea în Ortodoxie, la vârsta de 22 de ani a fost botezat în Biserica Ortodoxă.
Unul dintre cele mai importante evenimente din viața lui a fost întâlnirea cu părintele Nicolae Gurianov, Starețul care l-a sprijinit în cele mai dificile perioade ale vieții sale duhovnicești. Tot el i-a dat binecuvântarea să se preoțească, fiind hirotonit în 1992.
În anul 1996, părintele Andrei a început să se îngrijească de pacienții de la Spitalul Clinic de Psihiatrie Republican, unde era ajutat de fiii săi duhovnicești. Astfel s-a creat o frăție de surori. Pentru că o parte dintre ele au dorit mai apoi să se dedice monahismului, Mitropolitul Filaret i-a dat binecuvântarea să construiască o mănăstire, unde l-a numit duhovnic.