Colecția Crinii țarinii
Ascultarea – taina viețuirii în Hristos
Autor:
Protosinghel Hrisostom Ciuciu
Editura Nicodim Caligraful
Mănăstirea Putna, 2023
A scrie despre ascultare este un lucru ce nu poate fi realizat cu ușurință, și asta nu neapărat pentru că este ceva foarte înalt și prin urmare greu de înțeles. Este înalt, dar nu în a înțelege rezidă dificultatea, ci în a o transmite. Sunt multe aspecte ale acestei dificultăți, dar nu ne propunem să le analizăm, nici măcar să le enumerăm, în acest context cel puțin.
După cum cititorul poate afla din titlu – acesta singur putând fi de ajuns pentru a arăta celui care este interesat în mod sincer de ascultare ce este ea cu adevărat –, ascultarea este esențialmente o taină.
Descarcă PDF
EXTRASE
din carte
„Dumnezeu S-a făcut pe Sine Om ca pe om să-l facă dumnezeu!”
Sfinții Părinți au spus în repetate rânduri și în multe feluri acest lucru, și, de fapt, aceasta este esența vieții noastre creștine – Vestea cea Bună pe care Dumnezeu ne-a adus-o nouă, oamenilor. Este iubirea lui Dumnezeu coborâtă pe pământ. Modul în care această iubire devine realitate accesibilă nouă – calea prin care noi, ființe neputincioase și înstrăinate, intrăm în relația de iubire cu Dumnezeu și devenim casnici ai Lui – este ascultarea. (Arhimandrit Melchisedec Velnic)
Drumul ascultării
Nu este deloc vorba aici de un drum inițiatic, așa cum nu este vorba nici de un demers de auto-învățare. Pe acest drum al ascultării, călătorul nu descoperă lucrurile singur, ci primește mereu (nu doar când ajunge la destinație), de la Cel care Se află la capătul drumului. Ce primește? Putere de a merge mai departe și dor de a se apropia și mai mult de Dumnezeu. Așadar, cel care înaintează pe acest drum al ascultării nu o face pentru a învăța tehnica ascultării, ci pentru a dobândi asemănarea cu Hristos. (Protosinghel Hrisostom Ciuciu)
Taina vieții duhovnicești
Părinții numesc ascultarea „Taina vieții duhovnicești”, care se dezvăluie în toată profunzimea ei doar în Duhul Sfânt și care constă pentru cel ce o săvârșește în „a învăța să facă Voia lui Dumnezeu, spre a pătrunde în sfera Voii dumnezeiești și, astfel, a se împărtăși de Viața dumnezeiască” și deci a se îndumnezei. (Protosinghel Hrisostom Ciuciu)